Elemental, Hladno Pivo i Kawasaki 3p na VFF

Posted: 21st August 2012 by koma in Uncategorized
Comments Off on Elemental, Hladno Pivo i Kawasaki 3p na VFF

6. Vukovar film festival-festival podunavskih zemalja prikazivat će čak 43 filma na rekordnih 6 lokacija!

Večernje projekcije (podunavski igrani program i popratni program Svijet) prikazivat će se na dvije lokacije, dunavskom šlepu i terasi Agencije za vodne putove.

Dokumentarni program iz konkurencije te matineje za djecu prikazivat će se u Ružičkinoj kući.

Popratne programe Planet partner Zemlja i Europo otvori se (program filmova iz rjeđe zastupljenih europskih zemalja) prikazivat će se na egzotičnoj lokaciji dunavskog pješčanog otoka, tzv. „Ade”,što će biti izvrsno dnevno ljetno kino za sve posjetitelje.

Filmski program reprizirat će se u kinu Borovo naselje (u vrijeme festivala) te u CineStarima diljem Hrvatske

(nakon festivala).

„Ove godine, po prvi puta, dio smo programa izmjestili na egzotičnu lokaciju vukovarskog pješčanog otoka, na tzv. Adu gdje ćemo prikazivati popratne programe Planet Partner Zemlja te Europo otvori se. Projekcije će počinjati u 14h, a završavati oko 18h, baš u vrijeme kada većina vukovarskog stanovništva pronalazi osvježenje na otoku! Vjerujemo da će im se ova ideja svidjeti!! “, riječi su organizatora festivala.

U glavnom natjecateljskom programu dugih igranih filmova uz već spomenute hrvatske premijere nagrađivanih naslova ( rumunjski Iza brda / Dupa Dealuri Cristiana Mungiua, mađarski Samo vjetar / Csak a Szel Benedeka Fliegaufa te njemački Barbara Cristiana Petzolda) prikazuje se i dobitnik 4 Češka lava (uključujući najbolji film) tragikomedija Pupoljci / Poupata, Zdeneka Jiraskya. Film o ovisnicima o poker aparatima, maloljetničkim trudnoćama i fatalnoj ljubavi sa striptizetom bit će dobrodošlo osvježenje u jakom glavnom programu. Također će se prikazati i hrvatski film Branka Schmitda, Ljudožder vegetarijanac, višestruki dobitnik na Pula film festivalu 2012, priča o korumpiranom i beskrupuloznom ginekologu.

U kategoriji kratkih igranih filmova moći će se pogledati, između ostalih, dirljiva rumunjska drama Tudora Giurgiua, Superman, Spiderman ili Batman / Superman, Spiderman sau Batman o dječaku koji mašta spasiti svijet i svoju bolesnu majku. Izvrstan je to “rumunj” o malim/velikim životima običnih ljudi koji su česta okosnica tamošnjeg filma.

Još jedna kratka poslastica njemački je film Armadingen, Philippa Käßbohrera, o seljaku koji doznaje za skori smak svijeta te to odluči prešutjeti svojoj dugo zanemarivanoj ženi i provesti s njom najljepši zadnji dan na Zemlji.

U kategoriji dokumenataraca iz natjecateljskog dijela prikazat će se pregšrt zanimljivih naslova. Izdvaja se ukrajinsko-kanadski Obiteljski portret u crno-bijelom / Family portrait in black and white, Julie Ivanove. Dobitnik nagrade na Hot docsu, izvrsna je priča o rasno miješanoj djeci koje uz mnogo nevolja odgaja jedna posebna žena, njihova starateljica i „duhovna” majka. Još jedan doku dragulj stiže iz Rumunjske. Radi se o naslovu Grobari Doine / Doina Groparilor, Pavela Cuzuioca, koji donosi zanimljivu priču o najvećem groblju Europe, u moldavskom Kišinjevu, i tamošnjim radnicima, grobarima koji svi imaju svoje tužne životne priče. Poetično i životno, pravo filmofilsko iskustvo. Iz Češke dolazi nagrađivani doku Pomrčina sunca / Pod sluncem tma, Martina Marečeka o dvojici čeških tehničara koji uvode struju u zabačeno zambijsko seoce. Sraz svjetova i pogled na ruralnu Afriku kroz oči Čeha, tema su ovog dobitnika Češkog lava za najbolji doku 2012. U dokumentarnoj službenoj konkurenciji prikazuje se i film Dejana Aćimovića, o hrvatskom paraolimpijcu i prvaku u bacanju kugle, Darku Kralju, naslov Kralj.

U vrućim vukovarskim noćima prava filmska poslastica stiže iz popratnog programa Svijet. Radi se o novom filmu simpatičnog neurotika Woody Allena, naslovu Rimu s ljubavlju / To Rome with love. Oda vječnom gradu Rimu, ispričana kroz brojne dogodovštine i peripetije u stilu redatelja, će vjerujemo oduševiti publiku. Glavne uloge između ostalih tumače oskarovci Penelope Cruz i Roberto Benigni.

Iz popratnog programa Planet partner Zemlja izdvajaju se dva naslova. Prvi je francuski Koliba dragog Boga/La cabane du Bon Dieu o mističnim katoličkim redovnicima koji po učenju Sv. Franje žive u belgijskim šumama. Drugi izvanredan dokumentarac je američki Sjedinjene atomske države / The Atomic states of America o krucijalnom pitanju današnjice, mogu li se atomi uopće odgovorno cijepati?

Ove je godine uveden popratni program Europo otvori se, sa ciljem prikazivanja filmova iz rjeđe zastupljenih europskih kinematografija. Tako će se u sklopu njega prikazati „egzotični” islandski film, triler Igra podzemlja / Svartur A Leik o životu islandskog krimi miljea te estonski dokumentarac Kuku će preživjeti / Kuku: Mina Jään Ellu o problematičnom estonskom glumcu i boemu Arvu Kukumagiju.

Članovi žirija ove su godine hrvatski glumac Goran Grgić, slovenski redatelj Jan Cvitkovič te hrvatski filmski kritičar Marko Njegić.

Festival nudi dvije radionice, tradicionalne Dunavsku scenarističku radionicu ( po treći put je vodi dramaturginja i scenaristica Irena Krčelić) te Festivalsku radionicu ( snima se igrani film pod vodstvom Studija kreativnih ideja Gunja).

„ Lista gostiju festivala je nikad jača! Dolaze nam glavni glumci iz filma Cristiana Mungijua, Iza brda, Cosmina Stratan i Valieru Andriuta ( Cosmina Stratan je dobitnica canneske nagrade za najbolju glumicu), glumice iz mađarskog Samo vjetar (Katalin Toldi i Emese Vasvari), redatelji filmova Pupoljci ( Zdenek Jirasky), Ljudožder vegetarijanac ( Branko Scmhidt i producent Stanislav Babić) i Medvjed ( Dan Chisu). To su samo neka od jakih imena koja će ove godine filmove gledati na dunavskom vukovarskom šlepu!”, riječi su organizatora.

„Ove godine navršava se šest godina kako Hrvatski Telekom podržava Vukovar Film Festival i u kojima smo zajednički hrvatskim ljubiteljima filmskog izražaja predstavili brojna velika ostvarenja. Veliko nam je zadovoljstvo što filmove s ovog posebnog festivala imamo priliku putem naše MAXtv i MAXtv Sat usluge približiti svima, u cijeloj Hrvatskoj. MAXtv korisnicima smo osigurali i da već tijekom trajanja festivala pogledaju jedan od najnagrađivanijih filmova – Samo vjetar, dobitnika Grand prix žirija i nagrade Amnesty International na ovogodišnjem Berlinaleu.”, rekla je Ivana Frankol, rukovoditeljica Radne jedinice za komunikaciju privatnim korisnicima ispred Hrvatskog Telekoma.

Zabavni program je nikad jači! Party zona festivala je beach bar Danube Gardens!

Uz najavljeni zagrebački Elemental ( srijeda, 22.8., 23h), u četvrtak će od 23h zasvirati Hladno pivo a u petak Kawasaki 3p!

Na dan zatvaranja, u organizaciji grada Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske svira Boris Novković!

Svi koncerti su besplatni!

Službena turistička stranica festivala je Danubium tours. www.danubiumtours.hr

Još više infosa na www.vukovarfilmfestival.com

Organizatori festivala su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Glavni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom.

Glavni medijski pokrovitelji su: HRT, Jutarnji list, T-portal, Soundset, Kapital Network, Moj-Film.hr i Outdoor Akzent.

Regionalni pokrovitelji festivala su: Glas Slavonije, Slavonski radio, Vukovarske novine, Hrvatski radio Vukovar, E line, Panorama Vukovar,Vinkovački list, Radio Vinkovci i B1 plakati.

izvor: www.vukovar.hr

Comments are closed.